Szegedi Rendészeti Szakközépiskola
Részvétel a Frontex határőrizeti képzésének nyitóértekezletén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vucseta Zoltán r. főhadnagy   

Iskolánk határrendészeti szakterülete ismét képviseltette magát nemzetközi színtéren. Az SZRSZKI határrendészet oktatója és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képviselője közösen vettek részt az Európai Határrendészeti Ügynökség (Frontex) által szervezett kétnapos szakértői megbeszélésen. A megbeszélés célja az volt, hogy az Európai Határőr Csapatok (EBGT) tagjai részére tartandó szárazföldi határőrizeti képzés fejlesztéséhez a tagállamok tevékenyen járuljanak hozzá.

A megbeszélésen a meghívott tizenegy tagállam bemutatta saját gyakorlati képzésének részleteit, amely a későbbi munka alapját adta. Később a résztvevők kidolgozták azon főbb témaköröket, melyeket szükségesnek tartottak a jövőben elkészítésre kerülő kézikönyvben tárgyalni, majd a szakértői csoportok elemi levezetési tervet készítettek a tervezett tréninghez.

A munka során prioritásként jelent meg, hogy a meglévő képességek kiegészítésre és lehetőség szerint egységesítésre kerüljenek, illetve, hogy a megszerzett gyakorlati tudás bármelyik szárazföldi Frontex műveletben alkalmazható legyen. Cél, hogy az alkalmazott eljárások biztosítsák a biztonságos és hatékony feladatellátást a foganatosított intézkedések során. A képzés célja a fentieken túl, hogy megfeleljen az EU Ágazati Képesítési Keretrendszer (SQF) (határőrök részére) követelményének.

A kidolgozott tervek közösen értékelésre kerültek, továbbá a résztvevők megfogalmazták azon minimális sztenderdeket, amelyek a jövőben szükségesek lehetnek e témakörben.

Az értekezlet kiváló kezdete volt egy hasznos projekt elindításának. A jövőben elkészülő kézikönyv a határőrizet területén dolgozó összes határrendész számára hasznos útmutatás lehet, illetve felhasználható lesz az egyéb rendőri taktikai eljárások képzése során. A tervezett tréning nagymértékben hozzájárulhat hazánk EBGT tagjainak készségnöveléséhez, illetve a program egyes elemei integrálhatóak a hazai rendészeti képzésbe is.

Álláspontunk szerint hazánk részvétele a projektben elősegíti nemzeti képzési rendszerünk erősségeinek adoptálását, illetve az európai elvárásokkal való kiegészítését.

 
Nemzetközi továbbképzés lőkiképzők számára PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Zoltán r. főhadnagy   

Szegedi Rendészeti Szakközépiskola képviseletében Horváth Zoltán rendőr főhadnagy és Ábrahám Péter rendőr főtörzszászlós a Katowicei Rendőr Tiszthelyettes Képző Iskola által megrendezett szakmai továbbképzésen vett részt, 2014. március 31. és 2014. április 04. között.

A résztvevők oktatást kaptak a lőfegyverhasználat jogi hátterének aktuális változásait tekintve, továbbá megismerhették a lengyel rendvédelmi szerveknél régóta rendszerben lévő Mossberg, Remington, IZS, és Benelli puskákat, illetve a közelmúltban rendszeresített HATSAN Escort típusú 12/76 kaliberű sörétes puskát, valamint a Taser X2 típusú elektromos sokkoló működését és kezelését, végezetül pedig az elsősegélynyújtási ismeretek keretein belül a modern sebellátás eszközeit és módszereit. A képzés időtartama alatt lehetőség volt, hogy az itthon tanult intézkedéstaktikai ismereteket felhasználva a meghatározott szituációs feladatok megoldásra kerüljenek. Mivel a magyar résztvevők lövés és sérülés nélkül fogták el a fegyveres elkövetőket, így kivívták a trénerek és a jelen lévő nemzeti tisztviselők szakmai elismerését

Elmondható, hogy a lengyel rendőriskola által alkalmazott oktatási módszerek és a tematikák rendkívül sok hasonlóságot mutatnak a hazánkban alkalmazott oktatási módszerekkel és tematikákkal. 
Alapjogi képzés Lyonban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Zoltán r. főhadnagy   

Idén első alkalommal Franciaország adott otthont a 2014. március 24-től, 2014. március 27-ig tartó Európai Unió Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség (a továbbiakban: Frontex Ügynökség) által szervezett, a meghívott tagállamok nemzeti trénereinek alapjogi képzésének.

Hazánkat a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola hivatásos állományából delegált Horváth Zoltán rendőr főhadnagy és Vucseta Zoltán rendőr főhadnagy képviselte.

A konferencia időtartama alatt, a nemzeti tisztviselők oktatást kaptak, majd vizsgát tettek az alapjogok érvényesülésének fontosságából, különös tekintettel a hatóságok által korlátozható egyes emberi jogokra, elsajátították a menekültek fogadásával és a részükre nyújtandó támogatásukkal kapcsolatos speciális ismereteket, továbbá új perspektívában ismerhették a jogszabályi– és etikai alapjogok értelmezésének különbségeit, illetve a Frontex Magatartási Kódexét.

 
Alaki szemle PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vörös Tibor r. alezredes   

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által beiskolázott tűzoltó tanulók az alapfelkészítési folyamat végéhez értek. A felkészítési program alatt megismerték és elsajátították a rendvédelmi szervek hivatásos állományába szolgálatot teljesítőktől elvárt alaki, öltözködési és a szolgálati érintkezési ismereteket. A rendészeti szolgálat alapjai tananyag egységen belül megtanulták az irat- és ügykezelés, illetve a titokvédelemre vonatkozó szabályok alkalmazását. Fizikai állóképességüket az objektum területén rendszeresített akadálypálya használatával tartották szinten.

Tanulóink, 2014. március 28-án végrehajtott alaki szemle alkalmával adtak számot az eltelt időszakban megtanultakról. A szemlebizottság  értékelése szerint az állomány kiváló eredmény ért el, amellyel tanúbizonyosságát adták alkalmasságuknak a rendészeti pálya iránt. Gratulálunk az elért eredményhez!


 
Intézkedéstaktika PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vörös Tibor r. alezredes   

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság állományában szolgálatot teljesítő tiszthelyettes- és zászlós állománycsoportba tartozó munkatársak részére kihelyezett KMB szaktanfolyami képzését folytattunk, illetve folytatunk a területi szervvel közösen.
A középiskola szituációs épületében, szakoktatónk  a gyakorlati életből merített példák alkalmazásával felkészítést tartott intézkedéstaktikából  24 fő kinevezés előtt álló körzeti megbízott részére. A vonatkozó szabályok és utasítások betartása mellet a jelenlévők ismét felelevenítették a társbiztosítás, a járműmegállítás, a ruházat, csomag és jármű átvizsgálás folyamatát, továbbá a kényszerítő eszközök jogszerű- törvényes és szakszerű alkalmazásának  módjait. A képzésre vezényeltek egyetértettek abban, hogy rendőri munkájukat megfelelő figyelemmel, fegyelemmel, szakszerű és határozott intézkedéssel érdemes végezni.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Copyright © 2008-2014 Szegedi Rendészeti Szakközépiskola. All Rights Reserved.
Assembled by Aerographics Creative Studio